Buitenlandse banken en andere financiële instellingen die zich in Nederland willen vestigen, hebben mogelijkheden om onder het strenge Nederlandse bonusbeleid uit te komen.

Wanneer buitenlandse financiële instellingen vooral activiteiten in het buitenland hebben, kunnen soepelere Europese regels van toepassing zijn op het bonusbeleid.  Dat zegt de Amsterdamse wethouder van economische zaken, Kajsa Ollongren (D66) maandag tegen BNR Nieuwsradio, zo meldt Het Financieele Dagblad.

Het plafond voor bonussen van bankiers ligt in Nederland op 20 procent van het jaarsalaris. In landen zoals Duitsland en Frankrijk is dat 100 procent.

Er zijn mogelijkheden om de Nederlandse bonusregels meer flexibel toe te passen, maar dat geldt niet voor alle financiële bedrijven. Ollongren zou graag zien dat Nederland de Europese regels overneemt om concurrentienadelen weg te nemen. Dit met het oog op het mogelijke vertrek van banken en vermogensbeheerders uit Londen, als gevolg van Brexit.

“De financiële sector is belangrijk voor de Nederlandse economie. Ik vind het verstandiger dezelfde afspraken te hebben als in Duitsland, Frankrijk en Ierland”, zei Ollongren op BNR. Daarmee kan Nederland een aantrekkelijke optie zijn voor bedrijven die weg willen uit Londen na de Britse Brexit-stem.

Premier Mark Rutte poogde vorige maand ook al zorgen te sussen over de bonusregels voor de financiële sector.

Snel geld

"Ik sluit niet uit dat sommige bedrijven vanwege de bonusregeling niet voor Nederland kiezen, maar als het gaat om het heel snelle geld, is dat ook niet zo erg",  schetst Ollongren tegenover BNR. De wethouder is op dit moment in gesprek met verschillende bedrijven die overwegen om naar Amsterdam te verhuizen.

Uit een recent rapport van het Britse onderzoeksbureau CIPD blijkt overigens dat Nederland niet altijd als mogelijke vestigingsplaats wordt gezien. Frankrijk, Duitsland en Ierland worden het meest genoemd.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl